Стъпка по стъпка: регулирайте PVC и алуминиевата дограма на прозорци и врати самостоятелно

В днешната статия ще ви покажем стъпка по стъпка как да регулирате механизма на отварянето и затварянето на PVC или алуминиева дограма, както при стандартно отваряне, така и при частично отваряне от типа „ножица“. Ще ви запознаем с необходимите умения и инструменти, а също така и кога да потърсите помощ от професионалист или гаранция. Чрез реглаж на дограмата ще имате възможност да затваряте и отваряте нормално крилото на прозореца и вратата. Ако това не помогне се стига до варианта, в който трябва да се смени част или целия обков на PVC дограмата. Обикновенно реглажа на дограмата решава проблема с „духане“ през прозорците, трядното отваряне или затваряне.

Необходими инструменти и умения:

Инструменти: отвертка, клещи, молив, линия или ъгломер, мерителна лента
Умения: базови познания в работата с инструментите, разбиране на механизмите на дограмата.

Стъпка 1: Проверете дограмата
Проверете дограмата за видими дефекти, като провисване, изкривяване или деформация. Ако забележите такива проблеми, може да е необходимо да се свържете с производителя или фирмата, която е монтирала дограмата, за да проверите дали проблемът е покрит от гаранцията.

Стъпка 2: Регулиране на стандартното отваряне
Ако прозорецът или вратата не се затварят добре, първо проверете пантите. Затегнете винтовете на пантите с помощта на отвертка, ако са отпуснати. Ако проблемът продължава, можете да регулирате височината на пантите:

2.1.Отворете прозореца или вратата.
2.2. С отвертка ослабете винтовете, които закрепват пантата към дограмата.
2.3. Регулирайте пантата нагоре или надолу, докато прозорецът или вратата се затварят правилно и плавно. Употребете молив, линия или ъгломер, за да отбележите оптималната позиция на пантата.
2.4. Затегнете винтовете, които закрепват пантата към дограмата, и проверете дали прозорецът или вратата се отварят и затварят безпроблемно.

Стъпка 3: Регулиране на частичното отваряне тип „ножица“
Ако прозорецът или вратата не се отварят и затварят правилно в режим „ножица“, е необходимо да регулирате механизма:

3.1. Отворете прозореца или вратата в режим „ножица“.
3.2. С отвертка ослабете винтовете, които закрепват механизма към дограмата и крилото на прозореца или вратата.
3.3. Регулирайте механизма, като го плъзнете нагоре или надолу, докато прозорецът или вратата се отварят и затварят плавно и стабилно в режим „ножица“.
4. Затегнете винтовете, които закрепват механизма към дограмата и крилото, и проверете дали функцията „ножица“ работи правилно.

Кога да потърсите помощ от професионалист или гаранция:

– Ако сте опитали да регулирате дограмата, но проблемите продължават, е добре да потърсите помощ от професионалист.
– Ако дограмата е повредена или има сериозни дефекти като провисване, изкривяване, деформация, които не може да коригирате сами, обадете се на производителя или фирмата, която е извършила монтажа.
– Винаги проверете гаранционните условия на вашата дограма, тъй като в някои случаи регулирането на отварянето на PVC или алуминиеви прозорци и врати е включено в тях. Това означава, че производителят или фирмата, която е монтирала дограмата, ще отстранят дефектите безплатно или на намалена цена.

Имайте предвид, че цените за реглаж на прозорец и врата към датата на публикуване на тази статия варират, но средно са около –
РЕГУЛИРАНЕ НА ПРОЗОРЕЦ 30 – 55 лв./бр.
РЕГУЛИРАНЕ НА ВРАТА 45 – 65 лв./бр.
т.е. не е евтино, затова пробвайте да се справите и сами, не е сложно, просто проявете търпение, потърсете и видео в YouTube за конкретно самообучение.

Заключение:
Сега вече знаете как да регулирате PVC и алуминиевата дограма на прозорци и врати самостоятелно. Спазвайте горните стъпки, за да осигурите правилното функциониране на вашите прозорци и врати. Обаче, не се колебайте да потърсите помощ от професионалист или да проверите гаранционните условия, ако се сблъскате с проблеми, които не можете да решите сами. Помнете, че поддържането на добро състояние на вашата дограма ще удължи нейния живот и ще подобри енергийната ефективност на вашето жилище.

Надяваме се, че тази статия е била полезна както за опитни майстори, така и за домашни майстори и обикновени хора без особени технически умения, знания и опит. Регулирането на дограмата може да бъде прост процес, който ви спестява време и пари, докато осигурява комфорт и безопасност за вашия дом. Не се притеснявайте да се научите на нови умения и да се заемете с тази задача самостоятелно, като следвате нашите стъпки и съвети. Успех!

Споделете вашия опит или потърсете съвет в коментарите под тази статия или в нашите Форуми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *