Как да си купим електрически автомобил?

Изборът на електрически автомобил (в превод от английски език от „Electric Vehicle“ или съкратено „EV„), включва разглеждането на няколко ключови фактора, за да се гарантира, че автомобилът отговаря на вашите нужди и предпочитания. Надяваме се, че настоящото ръководство от страна на „Борса за Части“ ще ви предоставя задълбочен поглед върху тези важни фактори, като прави процеса на избор по-лесен и по-информиран за всеки наш читател.

Безопасност
1. Въздушни възглавници и защита: Проверете в Интернет внимателно и подробно относно това какви усъвършенствани системи за въздушни възглавници и други функции за безопасност има електрическото превозно средство, което сте си харесали. Например при Citroen Ami безопасността е сериозно пренебрегната за сметка на други качества на електрическото превозно средство.
2. Оценки при краш тестове и сертификати за безопасност: Направете справка в Интернет с официалните оценки на агенции като NHTSA или Euro NCAP. Можете да прочетете по форумите или в YouTube да се запознаете с мнението на притежатели ма марката и модела, който сте си харесали, обикновено това е много полезно.
3. Пожарна безопасност: Разберете рисковете и мерките за безопасност по отношение на батериите на електромобилите и потенциалните опасности от пожар. Имайте предвид, че това производителите няма да ви го споделят и винаги ще се крият зад статистика, че батериите много рядко се самовъзпламеняват. Въпреки това, вие си проучете темата в Интернет. Също вижте къде точно в автомобила минава високоволтовата дъга за да знаете недай си Боже батерията се възпламени с какъв пожарогасител можете да реагирате (например прахов), а и защото пожарникарите в България не са тренирани да гасят всякакви електромобили (причината е тривиална т.е. няма единен световнопризнат стандарт къде да се монтират електрическите вериги с високо напрежение при различните производители и модели. Ето защо е важно да имате едно на ум кое къде е монтирано, за всеки случай да си го знаете). В Интернет е пълно с подобни практични и представени на достъпен език PDF файлове, презентации, статии, форуми и дори видео клипове в YouTube.

На снимката е демонстрирана примерна батерия на електромобил.

Живот на батерията и пробег
1. Дълъг живот на батерията: Проучете очакваната продължителност на живота на батерията на автомобила. В повечето случаи това е доста скъп консуматив. Затова преценете го за нуждите на вашето домакинство или бизнес.
2. Пробег с едно зареждане: Помислете колко път може да измине електромобилът с едно пълно зареждане и дали той отговаря на ежедневните ви изисквания.
3. Възможности за зареждане: Потърсете информация за наличието на станции за зареждане и домашни инсталации за зареждане. От „Борса за Части“ вече писахме по темата „Как да открием зарядни станции за електрически превозни средства в България?„.

Поддръжка
1. Изисквания за обслужване: Разберете какви са нуждите от поддръжка на електромобилите, които често са по-достъпни от тези на традиционните автомобили. Това се дължи на по-опростената им механична конструкция и по-малкото движещи се части. Ето някои специфични аспекти на поддръжката на електромобилите:

1.1. Грижа за батерията: Най-важният компонент на електромобила е неговата батерия. Макар че батериите на електромобилите обикновено имат дълъг живот, те могат да се влошат с течение на времето. От съществено значение е да се следи състоянието на батерията и зареждане да се осъществява правилно и на подходящи зарядни станции. Някои електромобили са снабдени със системи за управление на батерията, които оптимизират нейното състояние.

1.2. Спирачна система: Електромобилите използват рекуперативно спиране, което не само помага за презареждането на батерията, но и намалява износването на спирачните накладки и дискове. Това означава, че спирачните системи на електромобилите обикновено изискват по-малко поддръжка в сравнение с традиционните превозни средства.

1.3. Охладителна система: Батериите и електродвигателите на EV генерират топлина и се нуждаят от охлаждане. Поддръжката на охладителната система, която включва проверка и подмяна на охлаждащата течност при необходимост, е важна за ефективната работа на електромобила.

1.4. Поддръжка на гумите: Поради мигновения въртящ момент, осигуряван от електродвигателите, износването на гумите може да бъде по-изразено при електромобилите. Необходими са редовни проверки и подмяна на гумите.

1.5. Актуализации на софтуера: Електрическите превозни средства често разчитат на софтуер за различни функции. Производителите периодично пускат софтуерни актуализации, които могат да подобрят работата и ефективността на автомобила. Тези актуализации обикновено се извършват дистанционно, но в България може би ще ви се наложи да посещавате официалното представителство или… както сме свикнали да търсим всевъзможни неофициални майстори с надеждата да ни свършат работа.

1.5. Проверка на електродвигателя и инвертора: Електрическият двигател и инверторът са ключови компоненти на електромобила. Макар че по принцип те не изискват особена поддръжка или резервни части, се препоръчват редовни проверки, за да се гарантира тяхната дълготрайност.

1.6. ОВК система: Подобно на традиционните автомобили, системата за отопление, вентилация и климатизация (ОВК) в електромобила изисква редовни проверки и поддръжка.

1.7. Течности: Въпреки че електромобилите не се нуждаят от смяна на маслото, те все пак изискват проверка и подмяна при необходимост на други течности, като спирачна течност и течност за измиване на предното стъкло или това на задната страна на колата.

2. Разходи за подмяна на батерията: Вземете предвид потенциалните бъдещи разходи за подмяна на батерията. Внимателно проучете колко би ви струвало да си купите такава батерия от България или при доставка от чужбина. Важно е да имате гаранция разбира се. Добре е преди покупката на електрически автомобил да сте си проучили този важен въпрос, защото след година-две или малко повече може да се наложи тепърва да се сблъсквате, затова е добре да имате предварително проучване (макар и цените да се променят непрекъснато).

3. Правна отговорност на продавача
1. Гаранции и обезпечения: Проверете гаранциите, предлагани от дилърите за България (официалните представителства) или частните продавачи (автокъщи или физическо лице продавач).
2. Опции за сертифицирана предпродажба: Помислете за покупка от сертифицирани продавачи или представителства за по-голяма сигурност, че това което ви рекламират действително ще е с необходимото качество за парите, които ще платите. Много внимавайте и не се предоверявайте на автокъщи или физически лица продавачи, задължително проверете електрическата кола преди да я купите (струва си да си платите за професионален преглед в официално представителство).

Допълнителни съображения
1. Въздействие върху околната среда: Поинтересувайте се от екологичността на автомобила, включително производствения му процес. Законодателството по света се променя изключително динамично във връзка с въглеродните емисии. Ето защо тази тема е важна преди покупката ви, за да знаете дали ще можете да ползвате превозното средство в по-дългосрочен план. Бъдете практични и то максимално, не се лъжете по лъскави реклами или платени видео клипове и писаници.
2. Технологии и характеристики: Преценете предлаганите технологични постижения и функции, като например възможности за автономно шофиране, информационно-развлекателни системи и др. Прочетете обаче мнения на притежатели на подобни превозни средства, като си направите собствено проучване в Интернет.
3. Стойност при препродажба: Проучете стойността на препродажба на електромобила и пазарните тенденции. Отново елементарно търсене в Интернет може да ви ориентира как падат цените на електромобилите и какво да очаквате ако притежавате дадена кола например три години т.е. как би се променила стойността й. Така по-адекватно ще си планирате бюджета.

Практически примери и сценарии от реалния живот:

Разгледайте опита на потребителите и отзивите за различни модели и марки електромобили в Интернет. Знаем, че много пъти по-горе описахме този съвет, но не вярвайте само на рекламата на търговци и автокъщи, или дори на роднините и приятелите ви. Сами проучете всеки детайл, Интернет е пълен с полезна информация, заслужава си отделеното ви време и ще ви се отблагодари за да направите разумен избор.

Сравнителен анализ: Сравнете различни електромобили въз основа на горните критерии, за да намерите най-подходящия за вашите нужди.

Особености на притежаването на електрически автомобил (ЕПС) в България

1. Инфраструктура за зареждане: От „Борса за Части“ вече писахме по темата „Как да открием зарядни станции за електрически превозни средства в България?„. България подобрява инфраструктурата си за електромобили. Броят на зарядните станции непрекъснато нараства, което прави по-удобно притежаването и експлоатацията на електромобил в България. Зареждането на електромобил в гаража ви също е възможно, като предлага достъпен начин за пътуване, с разходи под 2 евро за изминаване на до 100 км.

2. Правителствени инициативи и правна рамка: България подготвя нов закон за насърчаване на електрическата мобилност и предоставяне на стимули за закупуване на електрически превозни средства. Целта е до 2026 г. в България да има поне 30 000 електрически превозни средства. Оперативната програма „Околна среда“ на България за периода 2021-2027 г., съфинансирана от ЕС, включва мярка за насърчаване на замяната на стари леки автомобили с електрически, като се предоставя субсидия в размер до 6 200 евро за всяко заменено превозно средство. Планът включва също така изграждането на 10 000 зарядни станции за създаване на гъста мрежа за зареждане, като се фокусира върху ключови области, включително центрове за бързо зареждане по основните пътища и обществени зарядни точки в повече от 50 града. За пример, ден преди написването на настоящата публикация, можете да прочетете синтезирано от сайта на БНТ: https://bntnews.bg/news/kak-shte-stimulira-darzhavata-pokupkata-na-elektricheski-koli-1261169news.html

3. Ползи за собствениците на електромобили: В България собствениците на нови електромобили са освободени от местен данък, въпреки че не ползват отстъпка от ДДС.
Наличието на споделени електрически автомобили се увеличава, като услугите предлагат удобни и рентабилни решения за мобилност, особено в градски райони като София, Пловдив, Варна и други.
Електрическите автомобили се възприемат като екологични алтернативи на конвенционалните превозни средства и набират популярност въпреки по-високата си първоначална цена в сравнение с автомобилите с двигател с вътрешно горене.

4. Предизвикателства и бъдещи перспективи: Електрическите превозни средства все още са с около 50% по-скъпи от конвенционалните превозни средства в България.
Въпреки това, с намаляването на цените на електромобилите и повишаването на цената на автомобилите с вътрешно горене, електромобилите стават все по-достъпни.

Бъдещето на мобилността в България се вижда в споделените електрически превозни средства, което е в съответствие с по-широките екологични цели за намаляване на въглеродния отпечатък.

… за финал на настоящото ръководство:
Притежаването на електромобил в България става все по-осъществимо и привлекателно благодарение на развиващата се инфраструктура за зареждане, предстоящите държавни стимули (включително безплатното паркиране на общиснко ниво в платените зони като синя и зелена зона в София) и променящите се възприятия за устойчива мобилност. Въпреки че все още има предизвикателства като високата първоначална цена и необходимостта от по-широко разпространена инфраструктура за зареждане, бъдещето изглежда обещаващо за приемането на електромобили в страната.

Изборът на електромобил е важно решение, което оказва влияние върху ежедневието ви и отпечатъка върху околната среда. Като вземете предвид тези фактори, можете да направите информиран избор, който да съответства на вашия начин на живот, изисквания за безопасност и финансови съображения. Винаги следете за най-новите тенденции и технологии в областта на електромобилите, за да гарантирате разумна инвестиция в постоянно развиващия се свят на електрическите превозни средства.

Какво мислите за електромобилите, имате ли опит с тях – споделете мнението си в коментарите под публикацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *