Имат ли гаранция частите и инструментите втора ръка купени онлайн в България?

Ако закупиш онлайн стока втора ръка, например резервни части, авточасти, аксесоари, консумативи, или инструменти, независимо, че са втора употреба – ако са закупени от търговец, тогава те също имат гаранции, така както и чисто новите стоки.


На какво основание резервни части и инструменти втора употреба имат гаранция след покупка онлайн?

– Това е уредено в България със Закона за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки. Този закон е в сила от 1 Януари 2022 г.

От кой трябва да си купил части втора ръка или инструменти втора употреба за да имаш гаранция?
От търговец.

Какво гласи българското законодателство накратко?

В Закона за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки (посредством термина „съответствие с договора за продажба“) и не зависи от волята на търговеца, т.е. той не може да ограничава законово предвидената гаранция. Според законовата гаранция, ако стоката не съответства на договора за покупко-продажба в рамките на 2 години потребителят може да направи рекламация пред търговеца при поява на дефект. Договорът не е задължително да бъде писмен, договор е всяка покупка на стока т.е. резервна част втора ръка или инструменти втора употреба.
Всяко несъответствие, проявило се в рамките на 12 месеца от предаването на стоката (резервните части или авточасти втора ръка или употребявани инструменти) се счита, че е съществувало в момента на покупката. След този срок потребителят трябва да докаже, че е налице несъответствие с договора към момента на продажбата.
Чл. 25, т.3 от българския Закон за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки гласи, че за стоки втора употреба не се прилага възможност за даване на гаранция, единствено ако тези стоки се продават на публичен търг. В тези случаи продавачът е длъжен да уведоми потребителите по изчерпателен и лесно достъпен начин, че потребителите нямат право на гаранции и рекламации. Това не пречи обаче на продавачите да предложат от себе си т.нар. търговска гаранция.

Това означава ли, че ако купя резервни части от търговец автоморга, търговецът ми дължи гаранция на частите втора ръка?
– Да, такъв е законът. Затова не допускай да те лъжат, ти имаш права.

Каква е търговската гаранция в България?
– Предоставянето на търговска гаранция не отменя и не замести законовата гаранция описана по-горе в тази статия – единствено я допълва и разширява.
Търговската гаранция зависи изцяло от желанието и добрата воля на търговеца, който я дава. Представлява задължение на търговеца или на производителя към потребителя не само да възстанови заплатената цена, да замени или поправи стоката (резервните части втора ръка или употребявани инструменти), но и да положи други грижи за нея, без това да е свързано с разходи за потребителя т.е. за купувача на частите или инструментите, когато потребителската стока не отговаря на обявените качества. Търговската гаранция може да бъде само писмена. Всякакви устни обещания от търговеца са подвеждащи, затова много внимавай и не вярвай на благи обещания на търговците.

Важно е да се знае, че възможност за гаранция на един продукт има единствено, когато той е закупен от търговец. В този смисъл не може да се очаква гаранция за продуктите – нови или втора употреба, които са закупени от друг потребител (физическо лице като теб), продаващ например чрез многобройните платформи за обяви като Борса за Части.

Какви права имаш за рекламация след покупка онлайн на части и инструменти втора употреба?

На основание законовата и евентуално търговската гаранция всеки потребител има право на рекламация. С нея информираме търговеца, че закупената стока не съответства на договора за продажба и според гаранцията, с която е защитена (законова или търговска – изборът е наш), може да претендираме за:

1) Възстановяване на заплатената сума

2) Смяна на продукта с нов

3) Намаление от цената

4) Безплатно извършване на ремонт.

Важно за теб като купувач т.е. потребител – Комисията за защита на потребителите предоставя информация на своята интернет страница за правата на потребителите.

Сподели в коментарите под статията своя опит с гаранция на резервни части втора ръка или употребявани инструменти.

Можеш също да зададеш своите въпроси, на които да получиш отговор, като пишеш под тази публикация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *