Как да почистиш твоята ръчна фреза?

Почиствал ли си ръчната си фреза напоследък? Като един от най-интензивно използваните инструменти в инвентара ти, той е изложен на доста мръсотия, прах и отломки от материалите. Ако се допусне натрупването им, това може да доведе до повреда на твоата фреза и да намали способността на инструмента да работи ефективно. Споделяме най-добрите си съвети за отстраняване на всякаква мръсотия и дори ръжда от вашата ръчна фреза, така че той да продължи да работи по най-добрия начин.

Как да премахнеш праха от фрезата си?
Често срещан проблем при ръчните фрези е попадането на мръсотия в мотора, особено ако работите с материали и фини частици, като например MDF. От време на време е добре да отваряш фрезата ако приемем, че имате стил, при който основата се сваля) и да го почистваш основно. Първата стъпка би била да вземеш прахосмукачка с приставка за четки, за да отстраниш възможно най-много от частиците причиняващи замърсяване във фрезата.

Следващата стъпка е да използваш уред с въздух, за да изтласкаш чрез издухване всички остатъци, до които вакуумът не е успял да достигне. Трябва да се увериш, че издухваш замърсяванията далеч от моторчето, а не в него. Настрой въздуха да духа в същата посока, в която е вентилаторът на фрезата, за да се гарантира, че всички натрупвания и замърсявания се издухват надолу и навън. Ако не разполагаш с уред работещ на въздух за издухване, можеш да използваш компресор, ако имаш такъв в работилницата си. Увери се, че го използваш на ниска степен на налягане, не повече от 15 или 20 psi, и ще постигнеш същия ефект на почистване.

Ако имаш фреза, при която не можеш да свалиш основата, за да почистиш вътрешността, все пак можеш да използваш уред за издугване с въздух за вентилационните отвори. Насочи струята с въздуха във вентилационните отвори в посока надолу и навън. Провери дали се отделят някакви замърсявания. Ако наистина не излиза нищо, значи вентилаторът си върши работата правилно – премества замърсяванията и остатъци от материали далеч от моторчето.

Как да почистиш втулките при фрези с възможност за сваляне?
Обърни внимание на стоманената втулка на твоята фреза (обикновено тя държи битовете закрепени). Ако фрезата ти е с подвижна втулка, тя се почиства много лесно, тъй като може да се извади от фрезата. Един евтин комплект за почистване на накрайници на резачки може да свърши работа. Тези комплекти включват различни размери накрайници, което ги прави идеални за множество цикли за почистване и поддръжка на инструментите ти. Въртенето на пилата във вътрешността на втулката ще премахне всички замърсявания и ръжда от втулката, но ще трябва да внимаваш да не премахнеш самия метал като покритие. Ако няма ръжда, може да използваш комплект малки четки за бутилки с изкуствен косъм, за да отстраниш мръсотията, без да причиняваш повреди на покритието.

Как да почистваш патронниците с разделен вал?
Ако фрезата ти има цанга, която е фиксирана към машината, като тази с разделен вал, която демонстрираме, почистването ѝ може да бъде малко по-трудно. Когато свалихме гайката, видяхме доста ръжда по цангата. Отново ще използваме комплекта четки и пила, за да почистим ръждата и задирите по цангата. Ако има такива, битовете може да не се захващат правилно, затова е важно да ги почистиш. Имай предвид, че не премахваш никакъв метал като покритие, тъй като това може да направи захващането твърде хлабаво. Четките могат да се вкарват и изкарват, за да се разгради всякаква мръсотия, а ако има упорити закърнявания или ръжда, тогава могат да се използват телените пили. Понякога накрайникът може да се използва за почистване на цангата. След като накрайникът влиза и излиза от цангата гладко, ще си отстранил всички натрупвания на мръсотия и ще можеш да работиш безпроблемно с фрезата!

Ако при почистването откриеш, че някои части на твоята фреза са повредени и не могат да бъдат почистени, не се притеснявай. Можеш лесно да намериш резервни части, като потърсиш номера на модела си и потърсиш оригинални чисто нови части или в Борса за части потърсиш втора употреба, или публикуваш обява за търсените от теб части и серийния им номер ако го имаш.

Сподели твоя опит и съвети към всички ни при почивстването и профилактиката на ръчните фрези, както и замяната на резервни части.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *