Как да открием зарядни станции за електрически превозни средства в България?

В последните години електрическите превозни средства (електромобили, електрически бусове, скутери, тротинетки и други) се превръщат във все по-популярен начин на движение в България и в света. За да можем да се възползваме от тяхната екологичност и икономичност, е от съществено значение да знаем как да открием зарядни станции за електрически превозни средства в България. В тази статия ще разгледаме кой надзорен орган в България регулира къде в населените и извън населените места могат да се изграждат зарядни станции, какви са европейските и националните стандарти на които трябва да отговарят зарядните станции, как може да открием точни локации на зарядни станции и как може да се закупи и монтира зарядна станция у дома.

Кой надзорен орган в България регулира къде в населените и извън населените места могат да се изграждат зарядни станции?

В България надзорът върху изграждането на зарядни станции за електрически превозни средства се извършва от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) към Администрацията на Министерския съвет. Тя е компетентна да контролира къде в населените и извън населените места могат да се изграждат зарядни станции, като изисква предоставяне на необходимите разрешителни и изпълнение на всички изисквания по отношение на безопасността на пътния трафик.

По Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 за устойчива градска мобилност са предвидени над 376 млн. лв., от които близо 60 млн. лв. са за изграждане на зарядна инфраструктура за електрически превозни средства. По оперативната програма ще се финансират мерки за устойчива мобилност включително зарядна инфраструктура за чисти превозни средства и въвеждане на интелигентни транспортни системи. Оборудването за зареждане на електромобили е допустимо за финансиране и като част от мерките за енергийна ефективност на сградния фонд по програмата. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съвместно с Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ планира изпълнението на пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност „Зелена мобилност“. Общият бюджет по нея се предвижда да е 100 млн. лв. По схемата ще се финансират интегрирани проекти за устойчив градски и междуградски транспорт на територията на 40 общини. Успоредно с това за осигуряване на необходимата инфраструктура за електромобили МРРБ работи по промени в Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии. С промените се предвижда в новите сгради за обществено обслужване с повече от 10 паркоместа най-малко едно от всеки пет да се оборудва със зарядна точка за електрическо превозно средство, обясни Стефан Аспарухов. За новите жилищни сгради с над десет обособени паркоместа, при предвиждане на места за електрически превозни средства с оборудване за зарядна точка, в проекта на сградата трябва да бъде заложено 10 на сто от местата за паркиране да са за електромобили.

Ето някои от нормативните актове в България, регламентиращи зарядната инфраструктура за електромобили:
1) Според Закона за устройство на територията за поставяне на зарядни колонки за електрически превозни средства се издава разрешение въз основа на схема и проектна документация, одобрени от главния архитект на общината.
2) Със Закона за енергетиката са въведени изискванията за присъединяване на зарядните точки към съответния оператор на електропреносната мрежа, както и за измерване на доставяната от мрежата електрическа енергия.

Какви са европейските и националните стандарти на които зарядните станции трябва да отговарят?

Зарядните станции за електрически превозни средства трябва да отговарят на европейския стандарт EN 61851-1 и националните изисквания, които са дефинирани в Наредба № 2 от 10 февруари 2021 г. за техническите изисквания към електрозахранването и зареждането на електрически превозни средства. Специализираните зарядни станции за електромобили изискват специални кабели и станции, които да осигурят по-висок волтаж и ефективно зареждане на батерията. Най-често използваните стандарти за такива зарядни станции са CHAdeMO и CCS (Combined Charging System), които са съвместими с повечето електрически превозни средства на пазара. Зареждането на електрически тротинетки и скутери, от друга страна, може да се осъществява чрез обикновен 220V контакт, като не изисква специализирани зарядни станции.

Как може да открием точни локации на зарядни станции?

Днес съществуват много начини за откриване на точни локации на зарядни станции за електрически превозни средства. Един от най-популярните начини е чрез търсене в Google Maps. Просто въведете ключова дума „зарядни станции“ или друга подобна ключова дума като „зарядна станция за електромобил софия“ и т.н. в търсачката на Google Maps и ще видите всички налични зарядни станции в района ви. Освен това съществуват и мобилни приложения, които предоставят информация за точните локации на зарядни станции и цените за зареждане на електрическите превозни средства от съответните зарядни станции. Някои от най-известните мобилни приложения за това са PlugShare, ChargePoint и Electromaps. Можете да посетите и проектът https://vsichkotok.bg/. VsichkoTok е локатор на зарядни станции за електромобили. Всяка зарядна станция е собственост на съответния оператор – не на VsichkoTok. За конкретна информация за зареждане проверявайте условията на всяка зарядна станция.

Безплатно ли е зареждането на електрическо превозно средство на обществените места в България?

На публичните зарядни станции за електрически превозни средства в България зареждането обикновено се заплаща. В зависимост от оператора и местоположението на зарядната станция, цените за зареждане могат да варират. Някои оператори предлагат абонаментни планове за редовни клиенти, които могат да намалят цената на зареждането.

Въпреки това, има и някои обществени места, които предлагат безплатно зареждане на електрически превозни средства. Това може да включва обществени паркинги, търговски центрове, хотели и други. Често тези места предоставят зарядните станции като допълнителен удобен сервиз за своите клиенти. Въпреки че безплатното зареждане не е толкова разпространено, като в други европейски държави, все повече обществени места в България се присъединяват към тази тенденция.

Как може да се закупи и монтира зарядна станция у дома?

Закупуването и монтирането на зарядна станция у дома може да бъде отлична инвестиция за собствениците на електрически превозни средства. Преди да закупите зарядна станция, е важно да се уверите, че имате подходяща електрическа инсталация у дома, която може да осигури необходимия волтаж за зареждането на батерията. Също така е важно да се уверите, че зарядната станция отговаря на всички необходими стандарти и изисквания за безопасност на зареждането. За тази цел, може да се консултирате с професионалист или директно да се свържете с производителя на зарядната станция.

Когато избирате зарядна станция, важно е да отбележите дали тя е подходяща за конкретния модел на вашето електрическо превозно средство. Някои от производителите на електрически превозни средства предлагат свои собствени зарядни станции, които са оптимизирани за тяхната технология.

Когато монтирате зарядна станция у дома, трябва да вземете предвид и различните начини на зареждане. Ако използвате електрически превозно средство ежедневно, може да се наложи да закупите зарядна станция с по-висок капацитет, за да можете да зареждате батерията по-бързо. Също така, може да се наложи да осигурите допълнителни кабели за зареждане на различни видове електрически превозни средства. За всякакви допълнителни аксесоари или резервни части, можете да потърсите в Борса за Части или да се свържете с търговски представител за марката в България.

В заключение, откриването на зарядни станции за електрически превозни средства в България е лесно благодарение на многото налични ресурси като Google Maps и мобилни приложения, или проекти като VsichkoTok. Все пак, ако планирате да закупите зарядна станция у дома, е важно да вземете под внимание всички изисквания и стандарти за безопасност на зареждането на електрическите превозни средства. С малко планиране и внимание, можете да се насладите на удобството на електрическото превозно средство без стреса да останете без зареждане в неподходящ момент.

В коментарите под тази публикация можете да зададете своите въпроси или да споделите Вашия опит със зарядните станции за електрически превозни средства в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *