Доставка на резервни части – по куриер или с лично предаване? Данъци за продавача и контрол от НАП в България.

Резервните части са жизненоважни за безпроблемната работа на машините и инструментите. При появата на нужда от части имаш опцията да ги потърсиш от търговци и производители в България или чужбина, а на дневен ред излиза въпросът – как да ти доставят резервните части? Възможностите са много, но най-често се избират два варианта – по куриер или с лично предаване. Нека разгледаме ползите и недостатъците на двете метода за търговия на части и доставката им в България, като имаме предвид и данъчните аспекти т.е. данъчното облагане на приходите от продажбата на резервни части.

1. Предимства на доставката на части по куриер:

1.1. Удобство – търговецът може да организира доставка по куриер до адреса на клиента, до офис на куриер, или до автомат за самообслужване на куриера т.е. без да се налага клиентът да се разхожда до магазина или склада на търговеца.
1.2. Време – куриерската доставка е много по-бърза от личното предаване, тъй като куриерът може да достави частите на клиента в рамките на ден или няколко работни дни.
1.3. Опция за преглед – при куриерската доставка на резервни части, клиентът може да разгледа и провери пратката преди да я заплати (трябва предварително да се допита до куриера за условията за преглед за да не ги наруши).

2. Недостатъци на доставката на резервни части по куриер:

2.1. Риск от повреда – при транспортиране по куриер, резервните части могат да бъдат повредени, особено ако не са опаковани правилно. Затова е важно да се ползва доказан с професионализма си куриер. В България имаме щастието да има разнообразие на куриерските услуги на пазара. Възможно е да ползвате доставка с личен куриер на търговеца или производителя, в такъв случай рискът е изцяло за продавача, а не за купувача до момента на плащането и приемането на частите.
2.2. Риск от загуба на пратка – възможността за загуба на пратката за жалост не е малка, но малко вероятна. За всеки случай, съветът ни е да застраховате пратките си, независимо, че доставката ще бъде малко по-скъпа.
2.3. Разходи за куриерската услуга – доставката на части, консумативи и аксесоари по куриер обикновено е по-скъпа от личното предаване, особено ако клиентът избере опция за експресна доставка, застраховка и други.


3. Предимства на личното предаване:

3.1. Спестяване на разходи – личното предаване на резервните части може да спести на клиента разходите за куриер.
3.2. Възможност за консултация – при личното предаване, клиентът може да получи консултация за монтажа и употребата на резервните части, например на място или от приятел или близък човек, който ще огледа внимателно доставената резерна част.

4. Недостатъци на личното предаване на части:

4.1. Личното предаване изисква време и усилия от страна на клиента, тъй като той трябва да отиде до магазина или склада на търговеца. Ако обаче физическо лице продава например нови или части втора ръка, може да се уговорите на удобно и за двете страни време и място, което е удобно, а така ще имаш разходи само за транспорт до мястото, и ще загубишщ малко лично време.
4.2. Ограничения при големи разстояния – личното предаване може да бъде ограничено при големи разстояния (например ако продавачът е от гр. Силистра, а купувачът от гр. Кърджали), тъй като клиентите може да не са в близост до адресите си, до магазина или склада на търговеца.
4.3. Риск от повреда при транспортиране – при транспортиране на резервните части от физическото лице продавач, или от магазина или склада на търговеца до клиента, те могат да бъдат повредени, особено ако не са опаковани правилно. Затова обсъди това обстоятелство с продавача и го предупреди внимателно да опакова частите и да ги транспортира с грижа и коректно отношение.

Данъци при онлайн търговия с резервни части в България:
От гледна точка на данъчните аспекти, продажбите на лични вещи, не се облагат с данъци. НАП редовно извършва проверки и ревизии на онлайн търговци (но също така и на физически лица, които продават части чрез платформи като Борса за Части и куриерски компании), за да гарантира спазването на законодателството (повече информация от НАП по темата можеш да откриеш тук – https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite/oblagane.prodajbi.internet). Ако обаче уговориш лично предаване на частите с търговец например физическо лице, автоморга или друг, без да е издаден касов бон, НАП няма да знаят за извършената продажба и няма как да очакват търговецът да декларира доходи от продажбата си на резервни части. Затова имай предвид, че при използването на куриерски компании в България за продажба на резервни части, накрая на финансовата година, всяка куриерска фирма е задължена и декларира пред НАП успешните продажби на физически и юридически лица. По този начин данъчната администрация ще очаква продавачите на части да декларират приходите си от успешни продажби на резервни части, аксесоари и консумативи.

В заключение, изборът между доставка по куриер и лично предаване на резервните части зависи от конкретната ситуация и нуждите на клиента. Ако клиентът търси удобство и бързина, доставката по куриер може да бъде най-добрият избор (продавачът обаче трябва да си изчисли данъчните задължения, защото независимо дали е физическо или юридическо лице, НАП ще получи информация за продажбата чрез посредничеството през куриер). Ако клиентът иска да спести разходите за доставка, личното предаване може да е по-подходящо решение. Въпреки това, е важно да се вземат предвид и недостатъците на двете метода, за да се избере оптималното решение за нуждите на клиента.

Сподели в коментарите под публикацията твоя опит при доставка на резервни части с куриер или чрез лично предаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *