Измами

Основни Съвети за Онлайн Търговия - Как да се защитиш от измами!

Добре дошли в наръчника на "Борса за Части" за разумно пазаруване онлайн от непознати продавачи! Имайте предвид тези златни правила:

  1. Проверявайте Преди Плащане: Винаги проверявайте поръчката си при доставката. Било то от куриер или самият продавач, уверете се, че това е точно това, което сте поръчали, преди да направите плащане. Пример: Ако сте поръчали резервна част за Вашия автомобил, проверете дали е правилният модел и марка пред куриера.

  2. Избягвайте Анонимни Плащания: Никога не изпращайте пари предварително чрез анонимни канали като криптовалути. Защо? Защото получателят може да остане скрит, и може да загубите парите си без да получите нищо в замяна. Пример: Продавачът иска плащане с биткойни преди изпращането – това е червен флаг!

  3. Използвайте Познати Методи на Плащане: Ако Вие продавате резервни части, аксесоари, консумативи или предлагате услугите си, приемайте само валути и платежни методи, които познавате и използвате ежедневно. Така си гарантирате, че ще получите парите си без проблеми. Пример: Ако сте свикнали с PayPal, останете верни на тази система за транзакции. Добра алтернатива е да използвате опцията плащане при доставка с куриер, или да се срещнете на място с продавача и да му платите на момента.

  4. Внимавайте на кого изпращате пратки по куриер в България: причината е, че има много некоректни купувачи, които така и не отиват да си получат пратките, които изпращате. За целта винаги проверявайте дали случайно Вашият купувач не е в списъка на сайта https://nekorekten.com/ или фейсбук групата им: https://www.facebook.com/groups/497447118805518/?ref=share. За всеки случай, можете и да проверявате и в списъците на НАП за това дали даден онлайн търговец е коректно регистриран като онлайн магазин или дали например физическо лице случайно не е в списък за длъжници с публични задължения над 5000 лв. - https://nra.bg/wps/portal/nra/registers-i-spisuci/Spisuci

 

ВАЖНО: Ролята на BorsaZaChasti.com: Не забравяйте, че Борса за Части не е посредник в сделките между продавачи, купувачи или дарители! Всички аспекти на плащанията, доставките, качеството на продуктите, защитата на потребителите и гаранциите се уреждат директно между потребителите на платформата и трети страни, за което ние не носим никаква отговорност.