Мога ли да върна нещо, което съм купил по интернет?

Мога ли да върна нещо, което съм купил по интернет, ако не ми харесва?
ДА. След като закупена по интернет стока бъде доставена, разполагате с 14 дни да решите дали да я задържите. Това право на отказ обаче не важи при покупката на:

– нетрайни стоки;
– запечатани стоки, които не могат да бъдат върнати, след като са разпечатани;
– билети за самолет и влак, както и билети за концерти, резервации за хотели, за автомобили под наем и за кетъринг услуги за определени дати и др.

Ако купувате цифрово съдържание – като музика или видео онлайн – не можете да се откажете от покупката, след като започне изтеглянето или стрийминга, ако преди това сте дали съгласието си, че губите правото си на отказ след започването на този процес.

Поръчах кухненска маса по каталог, но промених решението си.
Мога ли да анулирам поръчката си?
ДА. Разполагате с 14 дни, в рамките на които можете да промените решението си и да анулирате вашата покупка. Това правило е в сила винаги, когато купувате стоки по интернет или чрез други видове продажба от разстояние, например по телефона, с поръчка по пощата или от амбулантен търговец. 14-дневният период започва да тече от момента, в който получите стоките.

Промених решението си да купя диван по интернет и сега искам да се откажа от договора за продажба. Кой ще поеме разходите за връщането на дивана?
Търговците трябва предварително да информират потребителите дали очакват от тях да заплатят за връщането на стоките в рамките на 14-дневния срок за отказ. Ако търговецът не ви е уведомил предварително, той ще трябва да заплати разходите за връщането.

В някои случаи, например когато купувате обемисти стоки, продавачът трябва също така да ви предостави ясна оценка за максималните разходи за връщането на стоките, купени по интернет или с поръчка по пощата. Това дава възможност на потребителите да направят информиран избор, когато решават от кого да купят дадена стока.

Купих по интернет билет за рок концерт, но се оказва, че не мога да отида. Мога ли да си получа парите обратно?
НЕ. Въпреки че разполагате с 14 дни, за да анулирате покупки, извършени по интернет или чрез друг метод за продажба от разстояние (например поръчки по телефона или пощата), има определени изключения, сред които са резервациите за развлекателни услуги на определени дати. В такива случаи търговецът не е длъжен да ви върне парите, ако анулирате поръчката си.

Условията на продавача обаче може да ви позволяват да анулирате поръчката и да получите цялата или част от платената от вас сума. Прочетете договора си, за да проверите какъв е вашият случай.

Купих си песни онлайн и ги изтеглих. Някои от тях не ми харесват, но вече съм платил за тях. Мога ли да поискам да ми върнат парите само за тези песни? Купих ги едва вчера.
НЕ. Не можете да анулирате договор за цифрово съдържание, след като изтеглянето е започнало, ако сте дали съгласието си и сте приели, че губите правото си на отказ след започването на този процес.

След като получих по пощата рекламни материали от магазин за мебели, отидох в него и подписах договор за покупка. Сега промених решението си. Мога ли да анулирам поръчката?
Само със съгласието на продавача. Въпреки че първоначално от магазина са ви изпратили рекламни материали по пощата, вие сте подписали договора в магазина и поради това той е окончателен. Винаги четете внимателно договора, за да разберете при какви условия, ако това изобщо е възможно, можете да анулирате поръчката си.

Какви са правата ми, когато купувам стоки от аукционен уебсайт?
Когато купувате нещо на търг по интернет от професионален търговец, имате същите права на потребител като за покупките от обикновени уебсайтове.

Ако купувате стоки от физическо лице, а не от предприятие, както често се случва при онлайн търговете, покупката не е обхваната от правилата на ЕС за защита на потребителите. При една потребителска сделка има частно лице, купуващо стоки или услуги от търговец, действащ в рамките на своята професионална дейност, за разлика от случая, когато двама души действат като частни лица.

Всички утвърдени аукционни сайтове обаче предлагат на купувачите някакво ниво на защита, както и много съвети за безопасно пазаруване.

Прочетете полезни съвети от Комисията за защита на потребителите при пазаруване онлайн от тук – https://www.kzp.bg/polezni-saveti/bezopasni-pokupki-po-internet

Правата си на потребител имате при всякакви покупки на резервни части, от който и да е онлайн търговец в България.

В коментарите под тази публикация споделете своя опит при пазаруване онлайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *